Caribbean stud regler

Caribeean Stud Poker spelas med en kortlek och den som spelar möter banken. Detta innebär att man tävlar mot dealern om att få den bästa pokerhanden. Spelarna möter alltså inte varandra som i vanlig poker.

Spelaren ska i varje spelomgång lägga en insats,”Ante”. Detta görs genom att placera insatsen i den avsedda rutan. Förutom detta kan man välja att satsa på en jackpot och då görs detta genom att spelaren lägger en marker i denna rutan.

Spelaren och banken får sedan vars fem kort. Spelarens kort är dolda medan ett utav bankens kort är öppna och resten är dolda. Anledningen till att korten delas dolda är ifall man spelar på ett vanligt fysiskt casino så får spelarna en fördel om de får möjligheten att se varandras kort.

Sedan har man två olika valmöjligheter. Antingen att lägga sin hand. d.v.s. ”Fold”, vilket innebär att man förlorar sin insats. Det andra valet är att syna, d.v.s. ”Call”, då görs detta med en insats som är dubbelt så stor som den första insatsen.

Om spelaren väljer att syna så visar dealern hela sin hand. Därefter avgörs det om dealerns hans är kvalificerad. För att den ska vara kvalificerad ska den innehålla både en kung och ett ess eller bättre. Det finns vissa regler som gäller när det kommer till vilken hand som vinner.

Om dealerns hand inte är kvalificerad så vinner spelaren jämna pengar på den första insatsen och övriga insatser går tillbaka till spelaren.
Om dealerns hand är kvalificerad så jämförs handen med spelarens. Om dealern har den bästa handen så förlorar spelaren sina insatser men om spelaren har den bästa handen så vinner spelaren jämna pengar på sin första insats. Dessutom vinner spelaren på den andra insatsen enligt en speciell utbetalningstabell.
Om spelaren har lagt en insats på den progressiva jackpotten så vinner spelaren extra vid färg eller bättre.
Om händerna är lika och händelserna inte går att avgöra vilken hand som är bäst så betalas insatserna tillbaka
Progressiv jackpott
Om spelaren väljer att placera en insats i rutan för jackpot så kan man vinna enligt följande tabell:

Royal flush: 100 % av den progressiva jackpotten
Färgstege: 10% av den progressiva jackpotten
Fyrtal $500
Kåk $100
Färg $50
Det finns alltså fastställda belopp gör färg, kåk och fyrtal medan det är en procentsats av den progressiva jackpotten när det kommer till färgstege och Royal flush.

Strategi
Vinstchanserna för spelarna kan påverkas beroende på hur man väljer att spela. En strategi säger att grundregeln är att man ska syna med alla händer med par eller bättre. Man ska även syna när man har AKQxx, det vill säga ess-kung-dam eller om man har AKJxx ess-kung-knekt och om dealerns öppna kort är ess eller kung.

Teorin bakom är att spelaren har en bra chans att vinna med bättre sidokort och att man blockerar dealerns öppna kort för att få mindre möjligheter till par.

Det som dock står bakom hela teorin är att det är bättre att syna ganska ofta än att vara selektiv. Som spelare förlorar man sin första insats om man väljer att lägga sin hand.