Texas holdem regler

Texas hold’em är den överlägset största varianten av poker när det kommer till spel om pengar. Det är i huvudsak den varianten som spelas på nätkasinon och inom stora tävlingar. Vill man lära sig att spela poker är det alltså en god idé att rikta in sig på att lära sig just Texas hold’em. I den här artikeln beskrivs de regler som gäller inom Texas hold’em.

Cash game eller turnering?
Det finns i grund och botten två olika sätt att spela Texas hold’em på. Antingen spelar man så kallad cash game som innebär att varje marker motsvarar kontanter, eller så spelar man någon typ av turnering där alla spelare börjar med lika många marker och där man endast betalar ett inträde för att få vara med och spela.

Dealerbrickan
Det finns en dealerbricka som alltid används oavsett om det finns en officiell dealer eller inte. Denna skickas klockvis runt bordet efter varje spelad hand och om det inte finns någon stadigvarande dealer så är det personen med dealerbrickan som ansvarar för att blanda och dela ut korten. Den nästföljande spelaren ska lägga en small blind som är en obligatorisk insats och spelare efter ska lägga en big blind som är dubbelt så stor som small blind. Dealern delar ut ett kort i taget och börjar med att ge kort till spelaren som för tillfället har lagt small blind. Varje spelare tilldelas två kort var.

Höja, syna eller lägga sig?
När alla spelare har fått två kort vardera så börjar spelaren näst efter big blind att välja hur den vill agera. Spelaren har då tre alternativ: antingen kan han syna, vilket innebär att han lägger lika mycket som big blind. Eller så kan han höja vilket innebär att han lägger en insats högre än big blind. Spelaren kan också välja att lägga sig och kasta sina kort och därmed stå över omgången. Om spelaren väljer att höja så måste nästföljande spelare lägga minst lika mycket som höjningen för att få vara med och spela den omgången.

Flopp, turn och river
Denna procedur fortsätter tills alla spelare har agerat. Om någon höjer och alla andra lägger sig så tilldelas denne spelare alla marker som satsats och sedan påbörjas en ny runda. Om minst två spelare är kvar så påbörjas spelet. Det första som händer är att tre kort läggs ut öppna på bordet. Detta kallas för floppen eller flopp. Dessa kort som ligger öppna på bordet kan alla spelare använda sig av tillsammans med sina två egna för att skapa en så bra pokerhand som möjligt. När floppen ligger uppe upprepas samma procedur som tidigare där man kan höja, syna eller passa. Om det finns spelare kvar i slutet så läggs ett kort till ut på bordet som kallas för turn. Därefter upprepas proceduren och ett sista kort läggs ut som kallas för river. När rivern har lagts ut läggs inga nya kort ut på bordet och om det finns spelare kvar i slutet så visar dessa sina kort för att se vem av dem som har vunnit. Den som den bästa femkortshanden baserat på sina två egna kort och de kort som ligger på bordet har då vunnit.